Hamarosan elkezdődhet az Urmánczy-kastély felújítása

A maroshévízi Urmánczy-kastély 1903 és 1906 között épült a Maros partján. Ennek tulajdonosa az örmény származású Urmánczy Jeromos volt, megálmodója pedig a tiroli származású Giacomuzzi Virgilio. A kastély szecessziós (Art Nouveau) stílusban készült, melyet a Kós Károly által híressé vált népi építészeti stílussal ötvöztek, amely az erdélyi kastélyépítészet különleges stílusa volt. A kastélyt uraló épületelem a főhomlokzat jobb oldalán található víztorony.  A teljes felújítás előtt álló maroshévízi Urmánczy-kastély leszármozottjai 2009-ben visszakapták a kastély, ma pedig annak felújításán munkálkodnak. A kastély tulajdonosai 2017-ben hozták létre a Positive Transylvania Egyesületet, elsősorban az épület fenntartásának, hasznosításának az elősegítésére. Az egyesület - amelynek évi működését és eszközbeszerzését 2021-ben és 2022-ben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a magyar kormány támogatta - legnagyobb projektje az Urmánczy-kastély felújításának elősegítése.

Tavaly októberben a Positive Transylvania Egyesület elnöke, Szabó Tekla Katalin és Marcel Ioan Boloș, az európai beruházásokért és projektekért felelős akkori miniszter aláírta a támogatási szerződést a kastély felújítására. 

A mostani földszinten rendezvényterem, kiállítási tér és kulturális kávézó lesz: itt helyet kaphatnak különböző előadások is. A kastély toronyrészét csigalépcsővel teszik elérhetővé, innen páratlan kilátás nyílik a környékre.  A legalsó szinten konferenciaterem és múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas tér lesz, ugyanakkor konyhát rendeznek be.

Az udvar rendezése nem fér bele a pályázati keretbe, de mindenképpen szeretnének legalább egy bejáratot nyitni a városközpont felőli részen, hiszen jelenleg a hátsó mellékhomlokzat felőli oldalon lehet csak bejutni az udvarra. Emellett a Maros-part felé is építenének lépcsőfeljárót, hiszen innen a legszebb a rálátás a kastélyra.
 A pályázat megvalósításának határideje 2026 júniusa; a projekt keretében nyolc alkalmazottat kell majd foglalkoztatnia az egyesületnek a tevékenységek lebonyolításához.

A felújítás kezdetéig a kastély még látogatható, hétvégenként 12–17 óra között, hétköznap pedig előzetes bejelentkezés alapján.

 

Fotó: https://www.facebook.com/castelulUrmanczykastely

Mi lesz veled, Urmánczy híd?

Mi lesz veled, Urmánczy híd?

Már több alkalommal írtunk a Maroshévízen a Mag-len negyedben levő Urmánczy födeles hídról.

A híd 1869-ben épült, így ide és tova ez évben lesz 150 éves. A XIX. században Erdélyben nagy divatúak voltak az ilyen struktúrájú hidak. Környékünkön még Gyergyóremete is büszkélkedett ilyen híddal. A maroshévízi hidat egészen az 1989-es államcsíny utánig rendszeresen tatarozták. Sajnos 2000 után a zsindelytetőt modern zöldpalára cseréltette a polgármesteri hivatal, de legalább így is gondozták a hidat. Sajnos, több mint tíz éve senki nem törődött vele.

A dr. Urmánczy Nándor Egyesület 2008-ban, 2010-ben és 2013-ban is beadványt intézett a maroshévízi polgármesteri hivatal felé és az önkormányzathoz, melyben rámutatott, hogy Maroshévízen milyen turisztikai látványosságokat nem gondoznak, nem építenek ki, nem tataroznak. A több leírt javaslat közül a hivatal hármat teljesített: a Bájos tetői kilátó építését, a termál vízesés kitakarítását, felújítását és a volt zsidó fürdővel szemben levő termál gyógyforrás korszerűsítését. Sajnos a többi javaslatokat, melyek között szerepelt az Urmánczy födeles híd felújítása is, a mai napig nem vették figyelembe.

2017-ben elterjedt az a hír, hogy lebontanák a födeles hidat. Mivel a lebontásnak nagy sajtóvisszhangja lett, hisz tévéstábok, újságok, sőt még a megyei kulturális minisztérium kirendeltségének az illetékesei is eljöttek e végett terepszemlére, a híd maradt, de a folyamatos rombolás is.

Így mára a híd tetejéből és oldalaiból hiányoznak darabok és mindez annak ellenére, hogy az Urmánczy Nándor Egyesület 2018. június 4-én egy beadványt adott a maroshévízi polgármesteri hivatalhoz és az önkormányzathoz, melyben újból kérte ezen történelmi hídfelújítását, gondozását. A beadvánnyal együtt 435 lakos aláírását is benyújtotta, akik szintén a híd sorsáért aggódnak.  Itt az is fel volt tüntetve, hogy Erdélyben még három ilyen híd található, míg Európában Ausztriában egy és Olaszországban két hasonló híd van, mindenik felújítva a és a turizmust szolgálja. A beadvány óta eltelt nyolc hónap, de még válasz nem érkezett, holott legtöbb 30 napon belül válaszolniuk kellene. Tény, hogy a város vezetősége mostohagyermekként kezeli a hidat és semmit nem tesz érte, hagyja, hogy állaga romoljon, majd összedőljön, így teljesül a vágyuk, hogy egy jelentéktelen betonhidat építhessenek helyébe.

Tíz éves az Urmánczy Nándor Egyesület

Tíz éves az Urmánczy Nándor Egyesület

A dr. Urmánczy Nándor Egyesület ez évben ünnepelte fennállásának a tízedik évét. Először tudnunk kell, hogy az egyesület azzal a céllal alakult, hogy Urmánczy Nándor elfelejtetett munkásságát újból a köztudatba hozza. Mára már nyugodtan mondhatjuk, hogy ez nagy részben sikerült, hisz egyre többen tudnak tevékenységéről, munkásságáról, érdeklődnek utána. Be kell azt is vallanunk, hogy egyesületünknek kis szerencséje volt, hisz az évek során olyan fontos személyiségeket ismertünk meg, akiknek a szívük mélyén ott van az egyesület névadója iránti tiszteletük, így nekik is köszönhető az egyesület tevékenysége.

Íme, egy pár adat az egyesület tíz éves tevékenységéről: Minden évben megszerveztük az Urmánczy Nándor Emléknapot. Ha eleinte ez egy napos volt, idővel 3-4 napossá nőtte ki magát. Mivel egyre többen vettek részt ezen az ünnepségen, nagyobbak lettek az igények 2012-től Maroshévízi Székely – Magyar Napokat szerveztünk, melynek keretén belül a szombati nap volt az Urmánczy Nándor Emléknap. 2014-tól névváltozáson estünk át, így Maroshévízi Magyar Művelődési Napok nevet kapta és a szervezésben helyi pártok, civil szervezetek és a magyar iskola vesz részt.

Az évek során az emléknapra számos országgyűlési képviselő, konzulok, főkonzulok, a Bukaresti Magyar Nagykövetség nagykövete jött el, de más rangos közéleti személyek is megtisztelték jelenlétükkel ünnepségünket. A magyar napok alatt szerveztünk főző versenyeket, melyeken nemzetközi zsűri volt jelen és minden egyes versenyző csoport nyereségben részesült, ugyanakkor voltak Árpád kori ruha és fegyverbemutatók, huszár ruha és fegyver bemutató, különböző szórakoztató játékok, versenyek. Volt asztalitenisz, mezei tenisz, sakk, tablé, teremfoci kupák, festmény kiállítások, dokumentum kiállítások, könyvbemutatók. Szintén az Urmánczy Napok keretén belül (de nemcsak) ingyenes koncerteket szerveztünk, így Maroshévízen felléptek a Kormorán, Insect (2 alkalommal), Open Stage avagy Székelyland (2 alkalommal), Kristóf Katalin és Milán, Tamás Gábor (2 alkalommal), Háromhatár kórusa, The Blast együttes, Antal Tibor népdalénekes és zenekara, Buksa Zsuzsanna énekesnő, Nagy Mária művésznő, míg egy alkalommal operett estet is szerveztünk, de egyesületünk meghívására felléptek a maroshévízi színpadon a Budapesti Mikroszkóp Színpad humoristái is: Aradi Tibor, Varga Ferenc József, Heller Tamás, Nádas György. Az Urmánczy napok keretén belül Urmánczy Nándor Díjat is adtunk át.

Így díjakban részesültek: 1. - dr. Gortvay István (Budapest – Urmánczy Nándor unokája)

- Izsák Balázs (Marosvásárhely – a Székely Nemzeti Tanács elnöke)
- Nagy Zsolt (Budapest – országzászló kutató)
- dr. Kövér László (Budapest – a Magyar Országgyűlés elnöke)
- dr. Veress László (Budapest – a magyar Országgyűlés elnöki kabinet vezetője)
- Fráter Olivér (Budapest – Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, konzul)
- dr. Őry Imre (Budapest XV. kerület volt alpolgármestere)
8.- Németh Szilárd (Budapest – országgyűlési képviselő, államtitkár)

- Böjthe Atya
- dr. Ugron Gáspár Gábor (Budapest – Rákóczi Szövetség alelnöke)
– Szakács Friedrich Klára és Szakács Gábor (rovásírás kutatók- Budapest)
– Borbély Lénárd (Budapest, Csepel polgármestere)
– Szász Jenő (NSKI elnöke).
Egyesületünk a diákoknak Urmánczy Nándor történelmi vetélkedőket is szervezett. Ezt is azért szerveztük, hogy megismerjék életútját, tevékenységét. Vetélkedők voltak: Borszéken, Alfaluban, Csutakfalván, Ditróban, Csomafalván, Remetén, Salamáson. 2011-től Urmánczy Nándor tanulmányi díjat adunk át a magyar iskolában tanuló diákoknak. Eddig tanulmányi díjat kaptak: 2011: Csíki Mária Denisza és Kovács Ibolya Melinda. 2012:. Bálint Noémi és Bükkfeyes Rákossy Zsombor. 2013: Bakos Blanka és Takács Bernadette. 2014: Tőkés Rozália és Csíki Andrea Rita. 2015: Csibi Renáta és Bargaoanu Alexandra. 2016: Baiko Hajnalka Erika és Dézsi Szilárd. 2017: Böythe Szilárd Zoltán, Rákosi Ildikó, valamint a salamási iskolától Siklódi Roland Dávid. 2018: Kosztándi Levenete Dávid és Pap Norbert Raymond.

2011-től minden iskolai év kezdetén a magyar iskolába beiratkozott első osztályosoknak tanfelszereléseket ad át az egyesület. Az évek alatt több erdélyi, magyarországi és vajdasági egyesülettel közös programokat szerveztünk, így jöhetett létre, hogy 2011-ben a „Székely Tur” bicikli túra Maroshévízről indult, melyen a 25 bicikli között szerb, román, egyesült államokbeli és magyarországi sportolók voltak. 2011-16 között segítettük a fordítást a magyar állampolgárság megszerzéséért, melyet a helyi Compet céggel közösen végeztünk. Majdnem minden hónapban konzuli napokat szerveztünk azoknak a helyi lakosoknak, akik az iratcsomójukat be akarták adni a csíkszeredai konzulátusnak.

2008-tól napjainkig társszervezői vagyunk a Magyar Költészet Napjának, így Hargita és Maros megyei költők jönnek el erre az eseményre 2011 februárjában emléktáblát adtunk át Huszár Gábor úrnak, aki Maroshévízen létesítette az első jégkorong csapatot.

2008-tól minden évben a Magyar Hősök Napja alkalmával megemlékezést tartunk. 2011-től az egyesület kérésére megáll a Boldogasszony Zarándok vonat. 2011 júliusában Urmánczy Nemzetközi teniszkupát szerveztünk, szerb, magyar, amerikai, és romániai sportolók jelenlétében. Teremfoci kupát is szerveztünk: romániai, magyarországi, vajdasági és hollandiai csapatok részvételével.

2011-től minden hónapban megjelentetjük az ingyenes Maroshévízi Hírlap helyi újságot. 2011-től több alkalommal meghívásnak tettünk eleget a budapesti Parlamenti Gyermekkarácsonyra, ahova gyerekeket vittünk. 2008-tól gyertyagyújtást szervezünk a magyar hősi temetőben. 2012 januárban Urmánczy síverseny mert Urmánczy alapította meg az első sí egyletet. A versenyen 87 sportoló vett részt, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Borszék és Maroshévíz településekről. 2008-tól megemlékezünk az októberi ünnepünkről. 2012-ben az Urmánczy Napon nyertes labdarugó csapatot meghívták Magyarországra az ott tartandó „Székelyföldért” elnevezésű teremfoci tornára, ahonnan a hévízi csapat az „Autonómia Kupa” elnyerésével tért haza. Mivel településünkön nem volt koszorúzás március 15-én, 2013. március 15-re egy szerény emlékművet állítottunk a római katolikus templom udvarán, mely egy a megyénk térképére hasonlító kődarab, rajta egy emléktábla és mindez egy márvány lépcsőre van állítva, mely 1780-ból származik. 2013. március 20-én az egyesület keretén belül megalakult az Urmánczy Nándor Irodalmi Kör. Szintén 2013-ban fogadtuk a XII. Délvidék bicikli túrázókat. Ekkor 70 sportoló volt jelen. 2014-ben és 2018-ban megszerveztük, hogy helyben lehessen szavazni a magyarországi választások alkalmával.

Megalapítottuk a „Mindenki könyvespolca” könyvtárat, ahova minden évben több száz könyv érkezik. 2016-ban a Csillagszem Néptánccsoportnak néptánc ruhákat adományoztuk, ugyanaz évben a helyi cserkészcsapatnak különböző cserkész kellékeket adtunk. Szintén az említett évben a Kemény János Gimnáziumban működő Szt. Ferencz gyermekotthon diákjainak egy – egy meleg ebédet adtunk. Az évek alatt több beadványt adtunk a helyi polgármesteri hivatalhoz különböző ügyek „orvoslása” érdekében, vagy javaslatokkal jöttünk településünk érdekében. Különböző alapítványok és közszemélyeknek köszönhetően ingyenes táborokra vittünk diákokat (Lakitelek, Zánka, Magyarvista). 2014-ben megszerveztük a „Kereszthegy” című, második világháborúról szóló film bemutatóját, melyre meghívtunk négy maroshévízi lakost is akik részt vetek a háborúban. A film végén e négy helyi lakost emléktárgyakban részesítettük. Több alkalommal támogattuk a római katolikus egyház elsőáldozását és a templom búcsúnapját. 2018-ban egy ingyenes tábor szerveztünk gyergyószéki diákoknak. Büszkék vagyunk, hogy 2011-ben Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke egy bronz, Urmánczy Nándort ábrázoló szobrot adományozott a maroshévízi magyarságnak, melyet ő maga avatott fel, büszkék vagyunk, hogy 2013-ba az egyesület kezdeményezésére a Margit-szigeten visszaalították az 1945-ben lerombolt Urmánczy Nándor Emlékpadot, büszkék és hálásak vagyunk, hogy 2018. október 1-én Urmánczy Nándor születésének a 150. Évfordulója alkalmából Budapesten, Csepelen a Daru-dombon egy emberi nagyságú szobor lett felalítva a „magalkuvás nélküli magyar” tiszteletére. Szintén 2018-ban a XI. Urmánczy Nándor Emléknapon a maroshévízi római katolikus templom udvarán levő közösségi ház oldalán Tóth László a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulja egy emléktáblát avatott tiszteletére.

Maroshévízi Fenyő- vagy Bánffy-fürdő üdülőközpont

A fenyvesek között kiépült Fenyő-fürdő (régi nevén Bánffy-fürdő) üdülőközpont egy 685 m tengerszint feletti magasságban fekvő klimatikus gyógyhely. 26 °C-os, rádioaktív ásványi sókban gazdag termálvize van. Az üdülőtelepet Bánffy Dániel kezdte építtetni 1882-ben. Mezotermál gyógyvize nem csak fürdőzésre, hanem rehabilitációs kezelésre is ajánlott. A fürdő 33x18 méteres medencéje körül villák, kempingtábor, sportpályák, valamint vendéglő várja a turistákat. A fürdő a várostól 1 km távolságra található, vize reumás tünetek enyhítésére, gyomorbántalmak kezelésére, szív- és érrendszeri megbetegedésekre és magas vérnyomásra is ajánlott. A fürdőtelep egyúttal klimatoterápiás üdülőtelep is, kellemes pihenést biztosítva a csendre vágyóknak. Télen a környéken síterepek állnak a sízők rendelkezésére.